Det bedste udvalg af fantastiske whiskey fra hele verden

Whiskyfremstilling er en hævdvunden tradition, der har stået sin prøve gennem tiderne. Det er en proces, der er blevet forfinet og perfektioneret gennem århundreder. Ordet “whisky” stammer fra det gæliske udtryk “uisge beatha”, som betyder livets vand eller aqua vitae. Uanset om det er bourbon, rye eller skotsk whisky – alle whiskyer er fremstillet af korn som majs, hvede og byg, gæret med gær og destilleret for at fjerne urenheder. Variationerne i denne opskrift på whisky findes i korntyperne (malt), proof (styrke), fadtypen (nyt egetræ vs. brugt sherry vs. brugt portvin) og endda det sted, hvor den er produceret (f.eks. Tennessee vs. Skotland).

Woodford Reserve Bourbon Whiskey Fl 70

309,00 kr.

Pikesville Straight Rye Whiskey* Fl 70

929,00 kr.

Jack Daniel’s Old No.7 Whiskey T/ophæng (Db Mg) Fl 300

989,00 kr.

Jameson Original Irish Whiskey Fl 70

239,00 kr.

Woodford Reserve Double Oak Whiskey Fl 70

409,00 kr.

Heaven’s Door Straight Rye Whiskey Fl 70

569,00 kr.

Wild Turkey 101 Bourbon Whiskey Fl 70

249,00 kr.

Undone No. 3 Not Whiskey (Alkoholfri) Fl 70

179,00 kr.

West Cork Bourbon Cask Irish Whiskey Fl 70

169,00 kr.

The Irishman Single Malt Irish Whiskey Fl 70

339,00 kr.

Westland American Single Malt Whiskey Fl 70

739,00 kr.

Red Breast 21 Yo Irish Whiskey Fl 70

1.709,00 kr.

Jameson Black Barrel Irish Whiskey Fl 70

329,00 kr.

Bushmills “Red Bush” Irish Whiskey Fl 70

239,00 kr.

I hundredvis af år har folk nydt whiskey og andre spiritus på mange forskellige måder. Der er mange måder at nyde denne skønne drik på, lige fra at nippe den rent, som en drink efter middagen og til at blive blandet med cola eller lemonade i cocktails.
Heldigvis er der i de seneste år sket en genopblussen af interessen for whiskey. Det skyldes det stigende antal mennesker, der udforsker denne store verden af forskellige typer og flasker. Faktisk findes der nu så mange forskellige typer og smagsvarianter, at det kan være svært for begyndere at vide, hvor de skal begynde. Uanset om du er en komplet nybegynder eller en erfaren whiskey drikker, som udforsker mere specialiserede mærker og varianter, findes der noget for dig. Her på siden dækker vi alt fra de allerbedste budgetwhiskyer til de bedste high end-mærker, som alle seriøse kendere bør prøve mindst én gang i deres liv.

Det er nemlig en drik som har udviklet sig fra at være udelukket til eliten, til en drink der er elsket af alle. Dens popularitet har også for længst overskredet geografiske grænser, da folk over hele verden nu nyder denne ravfarvede nektar. Det er derfor ikke underligt, at der findes etablissementer og festivaller, der er dedikeret til whiskey. Det er faktisk svært at sige om gin eller whiskey er den mest populære alkoholiske drik, det er vidst meget om smag og behag at gøre. Der findes mange variationer af cocktails, afhængigt af hvilken type der anvendes. Nogle almindelige varianter omfatter:

Bourbon Cocktails, Scotch Cocktails, Rye Cocktails og Irish whiskey Cocktails.

Hvis du elsker whisky og/eller gerne vil udforske den fuldt ud, Så tag endelig et kik på udvalget her på siden, de alle byder på utrolige smagsoplevelser der vil forkæle dine sanser.

Sådan nyder du whisky

Som med alle andre drikkevarer er det vigtigt at nyde dit glas på den rigtige måde. Før du kaster dig ud i det, er der nogle få ting du bør vide om drikken. Den første ting, du skal vide om whiskey at drikken normalt serveres ren eller med is. Hvis du er på en bar og ønsker vand i, så er der ingen skam at bede om et skvat vand, for drikken ændre nemlig smag, når der kommer en anelse vand i. Der findes et par forskellige typer glas. Den mest almindelige type, som du vil se er et cylinderformet glas med is. En anden type glas, som du måske vil se, er kaldet  snifter glas. Dette bruges når drinksen skal severes “ren”, du kan kende lige denne type glas på at det er særlig bredt i bunden og tyndt i toppen, selvom der er forskel på størrelsen, så kunne formen godt minde om et vinglas.

Smagsoplevelsen

Når du har skænket og tager glasset til munden, skal du først rette din opmærksom på dens farve, derefter dens næse, dens smag og slut dens finish. Farven på fortæller meget om dens alder og det miljø, den er blevet lagret i. Farven påvirker måden den smager på. Mørkere typer har en tendens til at være lagret i længere tid og har en fed smag. Det er faktisk næsen som giver dig det første indtryk af hvad der kommer til at forkæle dine smagsløg. En god version vil have en stærk aroma, samt en fyldig duft som vil give dig lyst til mere. De forskellige smagsvarianter kan spænde fra sød til bitter, fra mild til kraftig og fra ren til røg smagende. På engelsk bruger man termen finishing, som betegner smagen som er tilbage i munden, efter at du synket en tår. En god finish er det som de fleste kendere syntes bedst om, og køber flasker udfra.

Rye

Rye er en type, der stammer fra det nordøstlige USA. De vigtigste ingredienser, der bruges til at fremstille rye, er rugkorn, majs og maltbyg. Rye har en stærk, jordnær smag med et strejf af krydderi. Dens farve er normalt lidt mørkere. Rye bruges ofte i cocktails som Manhattans og Old Fashioned. Den passer også fremragende til ginger ale.

Skotsk whiskey

Den Skotske version fremstillet af byg, der for det meste dyrkes i netop Skotland. Der findes forskellige typer skotsks, men de mest almindelige er single malt og blended. Der skelnes generelt mellem de to typer skotsk på baggrund af deres oprindelsessted. Highland Scotch fremstilles af byg, der dyrkes på de nordlige dele af Skotland, mens kornet til lowland Scotch høstes fra de sydlige dele, hvad der er bedst er op til en selv, og lokale folk fra netop nord og syd Skotland kan skændes i dagevis over hvilken er bedst, du må prøve dem begge og lav dine egne opserveringer.

Bourbon whiskey

Bourbon fremstilles i det sydlige USA og er fremstillet med majs som hovedingrediens. Bourbon får sin særlige smag ved at blive lagret på nye egetræsfade. Dette giver en lækker røget smag. Bourbon passer godt til ginger ale eller club soda og bruges ofte i cocktails som Old Fashioned eller Manhattan.

Amerikansk version baseret på rug

Denne type er lavet med rug som den primære ingrediens og produceres mest i Midtvesten i USA. Rye bruges også til at lave den canadiske version og en blanding af whisky’er.

Irish whiskey

De to hovedtyper af irsk whisky er single malt og blended whiskey. De fleste mennesker skelner ikke mellem de to typer irsk sådan bare på næsen. men nu når vi berører det spændende land, Har du nogensinde fået en Irsk kaffe? Det er jo den skønneste varme drik som virkelig er fantastisk i de kolde måneder, den skaber ekstra hygge og smager fantastisk! Her er en super nem opskrift der bliver et hit hos dine gæster;

Tag 475ml friskbrygget god kaffe og tilsæt 60ml Irsk Whisky (som f.eks Jameson eller Tullamore Dew). 
Tilsæt to skefulde brun farin og top med en god skefuld flødeskum og sevér straks. 

Til brug i cocktails

Selv om nogle mennesker drikker den skønne drik “on the rocks” eller ren som den er, så er de gyldne dråber også geniale i cocktails. Blandt andet er det essentielt i f.eks Manhattan, Old Fashioned og Mint Julep. Sidstenævnte findes også i en kaffe version, lavet med espresso og kahlua. Mums siger vi bare! Der findes mange flere opskrifter rundt omkring på nettet.

Drikkevarer blandet med whiskey

Hvis du foretrækker at blande den med sodavand, så er du heldig. Der findes nemlig masser af kombinationer af hvor man bruger almindelige mixere som sodavand. Nogle populære kombinationer omfatter: The Old Fashioned: Denne klassiske cocktail er lavet med bourbon, Angostura Bitters og honning lage bestående af vand, sukker og honning.  Manhattan: Denne cocktail er lavet med bourbon, sød vermouth og bitter. Den serveres normalt med sodavand. – Mint Julep: Denne cocktail er lavet med den skotske version, sukker, vand, mynte og is. Den serveres ofte med et twist af citron.

Det er en drik, der er forbundet med masser af smag og aroma. Det bedste ved det hele er, at der findes så mange forskellige typer, hver med sin unikke smag. Hvilket betyder at du står foran et enormt univers af smagsoplevelser. Nu ved du måske en smule mere om de skønne dråber, så hvis lysten fortsat er der, så er det bare gå igang med at bestille lidt forskelligt.

At give en flaske eller to i gave er også en oplagt mulighed, blandt andet så er det en populær gaveide at give til manden som har alt, en gave til far på fars dag, eller blot give til én person du holder af. Du kan også med success give den i gave til konen, eller i gave til mor på mors dag. 

Hvis du har læst hele vejen til nu, så vil jeg gerne informere at neden under teksten her, finder du et par stykker af de absolut bedst sælgende flasker. Det er smagsoplevelser som ikke skuffer. 

God fornøjelse!